ثبت شرکت بیمه
در ثبت شرکت بیمه گسترش خدمات شرکتهای بیمه در کنار تأمین نیازهای مردم در مواجهه با حوادث غیر مترقبه سوددهی مناسبی نیز برای فعالان عرصه بیمه دارد. منطق کار شرکتهای بیمه دریافت مبلغ اندکی برای مدت زمانی طولانی به عنوان حق بیمه و ارائه خدمات بیمه در روز مبادای نیاز به بیمهگذار است.
به عبارت سادهتر بیمهگذار با پرداخت حق بیمه خود، پشتیبانی قابل اطمینان در برابر حوادث غیر مترقبه خواهد داشت. آنچه در این میان اهمّیت ویژهای دارد اعتبار و قانونی بودن تمامی مراحل کار و قرارداد بیمه است. در واقع قرارداد بیمه برای پیشگیری از ضرر و زیان احتمالی کارایی دارد بنابراین اعتبار شرکت بیمه مهمترین عامل جلب اعتماد مشتریان است.
لذا برای ثبت شرکت بیمه شرایط و قوانین مشخصی وجود دارد که در ادامه به بررسی آن میپردازیم.
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت بیمه
- تقاضانامه ثبت شرکت بیمه
- اظهارنامه در دو نسخه
- اساسنامه مصوب شرکت بیمه در دو نسخه
- صورتجلسه مجمع عمومی مؤسسان شرکت بیمه در دو نسخه
- صورتجلسه هیئت مدیره شرکت بیمه در دو نسخه
- گواهی تأیید اساسنامه شرکت بیمه توسط بیمه مرکزی ایران
- گواهی بانکی حاکی از سپردهگذاری حداقل ۵۰ درصد سرمایه شرکت در حساب شرکت
- فهرست اعضای هیئت مدیره و سهامداران به همراه میزان سهم هریک از آنها
- گواهی عدم سوءپیشینه و مدارک شناسایی هیئت مدیره، مؤسسان و بازرسین شرکت
- مدرک تحصیلی و یا مدارک سابقه کار مرتبط با امور بیمه برای مدیرعامل و حداقل یک نفر از اعضای هیئت مدیره
در زمینه مدرک تحصیلی، اگر فرد دارای مدرک کارشناسی در رشته بیمه و یا سایر رشتههای تحصیلی با گرایش بیمه باشد کفایت میکند و نیازی به سابقه کار در زمینه بیمه وجود ندارد.
اگر فردی دارای مدرک کارشناسی در یکی از رشتههای تحصیلی مرتبط مانند اقتصاد، امور مالی، حسابداری و یا حقوق باشد و یک سال سابقه کار در زمینه امور بیمه داشته باشد میتواند برای ثبت شرکت بیمه اقدام کند.
اگر فردی دارای مدرک کارشناسی در رشته بیمه و یا سایر رشتههای تحصیلی با گرایش بیمه نباشد برای ثبت شرکت بیمه نیازمند گذراندن دوره آموزشی اصول بیمه است. در این دورههای آموزشی علاوه بر اصول بیمه، قوانین و مقررات بیمه، رشتههای مختلف بیمه و مهارت پایه رایانه آموزش داده میشود. مراکز متعددی از قبیل سازمان فنی و حرفهای اقدام به برگزاری دورههای آموزشی بیمه میکنند. نکته مهم این است که گواهینامه ارائه شده در پایان دوره باید مورد تأیید بیمه مرکزی ایران باشد.
علاوه بر آن اگر فرد دارای مدرک کارشناسی در دیگر رشتههای تحصیلی باشد برای ثبت شرکت بیمه باید حداقل دو سال سابقه کار در زمینه امور بیمه داشته باشد.
اگر فرد دارای مدرک دیپلم و یا فوق دیپلم باشد داشتن حداقل سه سال تجربه کاری در زمینه امور بیمه ضروری است.
شرایط تأسیس و ثبت شرکت بیمه
در کشور ما مسئولیت اصلی ثبت شرکت بیمه بر عهده بیمه مرکزی ایران است. هرگونه فعالیت در زمینه بیمه اعم از کارگزاری بیمه، نمایندگی بیمه و ارائه خدمات بیمه نیاز به صدور مجوز دارد. در کشور ما صدور مجوز خدمات بیمه تنها توسط سازمان بیمه مرکزی ایران انجام میشود. هر مجوزی که از سوی بیمه مرکزی ایران صادر میشود تا شش ماه اعتبار دارد. اگر در این مدت ثبت شرکت بیمه انجام نشود باید مجدداً برای اخذ مجوز از بیمه مرکزی ایران اقدام شود.
در ادامه فعالیت شرکت بیمه نیز هرگونه تغییر در اساسنامه، سهام و میزان سرمایه نیز باید به تأیید بیمه مرکزی ایران برسد. مطابق ماده ۸ قانون ثبت شرکتها در ایران هر شرکت بیمه در ایران باید تابع نظامنامههای تدوین شده توسط دادگستری کشور باشد. این مسئله هم در مورد شرکتهای بیمه داخلی و هم در مورد شرکتهای بیمه خارجی لازمالاجرا است.
مطابق آییننامه شرایط ثبت شرکت بیمه عبارتند از:
- تشکیل شرکت در قالب شرکت سهامی خاص و یا شرکت تعاونی
- تدوین اساسنامه شرکت بیمه مطابق با نمونه ارائه شده توسط بیمه مرکزی ایران و کسب مجوز از این سازمان.
- تعیین موضوع فعالیت شرکت که انحصاراً باید به عنوان نمایندگی بیمه عنوان شود.
- معرفی اعضای هیئت مدیره شرکت بیمه که حداقل باید سه نفر باشند.
- اعلام سرمایه شرکت که باید حداقل پانصد میلیون ریال باشد. این امر از طریق ارائه گواهینامه بانک مبنی بر تادیه نقدی سرمایه (حداقل ۵۰ درصد کل سرمایه) صورت میگیرد.
- ارائه فهرست سهامداران و مدیران به همراه میزان سهام هریک از آنها
- ارائه گواهی عدم سوء پیشینه برای اعضای شرکت
- ارائه صورت جلسات شرکت برای تعیین مدیرعامل، رئیس هیئت مدیره و نائب رئیس و شرح وظایف آنها
- ارائه درخواست ثبت شرکت بیمه به همراه مدارک فوق
در این مرحله کارشناسان اداره ثبت شرکتها مدارک و اظهارنامهها را بررسی میکنند درصورت تأیید این مدارک شرکت بیمه ثبت خواهد شد.
پس از آن با پرداخت هزینه ثبت شرکت بیمه، خلاصهای از پیشنویس ثبت شرکت توسط کارشناسان اداره ثبت برای انتشار در روزنامههای کثیرالانتشار ارائه میشود. پس از ثبت شرکت باید بلافاصله برای تعیین حوزه مالیاتی و دریافت کد اقتصادی اقدام شود.